„Dokarmianie ptaków”

Data: 21-11-2017
modraszka fot. Monika Rekowska grafika

W związku z tym, że sezon dokarmiania ptaków zaczynamy w listopadzie podajemy zasady prawidłowego dokarmiania ptaków wróblowatych.

Podstawą prawidłowego dokarmiania jest:

• systematyczność (raz rozpoczęte dokarmianie trzeba kontynuować, przerwanie dokarmiania może doprowadzić do śmierci ptaków!),

• rozpoczęcie dokarmiania w listopadzie i kontynuowanie go do końca marca (ptaki muszą się przyzwyczaić do miejsca dokarmiania przed nadejściem zimy),

• używanie wyłącznie świeżych produktów, bez soli i środków konserwujących,

• wykluczenie chleba (m.in. zawiera sól, często pleśń, suchy i zmarznięty kaleczy przewód pokarmowy ptaków),

• wykorzystywanie ziaren zbóż i słonecznika, suszonych owoców, orzechów, płatków zbóż i słoniny (surowej i bez soli),

• dbanie o karmnik (instalacja w miejscach niedostępnych dla drapieżników w odległości kilku metrów od najbliższych krzewów, zabezpieczenie wnętrza przed opadami, codzienne oczyszczanie z resztek, odśnieżanie).

Życzymy wielu ciekawych obserwacji ornitologicznych :)